Ett inlägg gällande den ökade grunddagpenningen om 30 euro per dag och dess koppling till vårt sociala skyddsnät. Vad gäller kritiken om att det sociala stödet på något sätt kunde minska på grund av att inkomsterna ökar till följd av högre inkomster har jag ett par ord om vårt socialskyddssystem och hur det fungerar.
Vårt socialskyddssystem är progressivt. Det innebär kortfattat att ökade inkomster leder till lägre stöd överlag men samtidigt att den sammanlagda summan som individen erhåller på årsbasis ökar. Detta med få undantag som är fasta bidrag som erhålls oberoende inkomst exempelvis barnbidraget. Detta system existerar för att individen ska uppmuntras till arbete och att anstränga sig för att försörja sig själv. Det är ett sunt system. Ett undantag från denna regel jag själv känner till är när rikets behörighet gällande lägsta inkomst krockar med våra utkomststödsnivåer i situationer där utmätning är med i bilden men det finns troligen flera undantagssituationer som kan beröra enskilda individer i särskilda situationer. Den absoluta majoriteten gäller dock principen för och den ökade grunddagpenningen kommer stöda
Vad gäller förhållandet till utkomststödet innebär en ökad inkomst heller inte att den totala inkomsten minskar. En ökad inkomst kan dock innebära att individen inte behöver söka utkomststöd. Det är idag väldigt psykiskt jobbigt för många människor när de är tvungna att söka utkomststöd för att klara sitt uppehälle. Något jag personligen erfarit vid upprepade tillfällen. Därtill minskar kommunernas kostnader i motsvarande grad som inkomsterna ökar för de utsatta. Således är detta även ett indirekt stöd till kommunerna. Både vad gäller utgifter men även i arbetsmängd för socialarbetarna.
Ytterligare vad gäller både utkomststödet och bostadsbidraget räknas ett hushålls totala inkomster och inte en individs enskilda inkomster. Om en människa i ett hushåll blir permitterad och den andre fortsätter arbete är hushållet som helhet högst antagligen inte berättigad till varken bostadsbidrag eller utkomststöd. För den absoluta majoriteten där en part arbetar och den andre inte kommer inte att ha rätt till dessa stöd om de är skrivna på samma adress. Både utkomststöd och bostadsbidrag är således i stor del irrelevanta för människor som bor tillsammans där en part arbetar och den andre inte. En ökad dagpenning ett stöd som räknas på individnivå och inte hushållsnivå. Det garanteras således genom denna åtgärd att de drabbade får erhålla stöd.
Nu berörde jag bostadsbidraget, vilket är progressivt, då det är det som kommit fram mest i debatten men den absoluta majoriteten av våra bidrag är progressiva och de som inte är det är platta, dvs ges oavsett inkomst. Således minskar inte den årsbaserade inkomsten för våra innevånare när en inkomst ökar. I detta fall är det ökad dagpenning men det kunde lika gärna vara ett deltidsarbete vid sidan av grunddagpenningen.