Miljöfrågorna är viktiga för Åland då vi har en unik natur som har format både oss människor men även skapat en plats där många arter trivs som inte trivs på andra platser. Vi behöver succesivt arbeta för att dessa arter finns kvar och att vi har ett rent vatten runtomkring oss.
Naturen och de arter som finns här är en del av Åland och således även en del av vilka vi är som människor. Den definierar vad det innebär att vara ålänning och för mig är det självklart att vi har ett ansvar att garantera att naturen bevaras för framtiden. Det har ett egenvärde men har även ett värde i det att vi skapar ett attraktivare Åland ur alla perspektiv genom att ta dessa frågor i beaktande.
Nå jag har inte haft alltför lång tid på mig i arbetet i landskapsregeringen men en del saker har vi trots det åstadkommit och jag tänkte ta upp de åtgärder som är av störst vikt.
Rent vatten 2030 & vassprojektet
I budget 2023 föreslog jag att vi skulle ta upp 1,6 miljoner euro för att satsa på vattenvårdande åtgärder runtomkring på Åland. Dessa åtgärder ska gå till att minska näringsinflödet till våra inre vikar och sjöar så att de kan uppnå god status till 2030. Åtgärderna syftar även till att minska internbelastningen i de sjöar som lider av våra gamla synder och till att göra dessa områden tillgängliga för allmänheten.
I samma budget togs även det så kallade ”Vassprojektet” upp vilket är ett projekt som syftar till att helt enkelt skörda vass för att minska näringsbelastningen och göra vårt Åland mer tillgängligt för både boende och besökare.
Överlag är dessa projekt viktiga inte bara för deras miljönytta men även för att se till att vi människor har ett renare dricksvatten också i framtiden. Våra vattentäkter är inte utdömda som många ledande politiker har sagt utan det går att åtgärda och vi behöver inte bygga ett avsaltningsverk för att klara vår framtida försörjning av vatten. Bättre att vårda miljön så att både människa och natur kan dra nytta av den.
Inköp av Storklobbarna
Nu i höst köpte vi in Storklobbarna i norra Brändö skärgård i syfte att skapa ett naturreservat av området. Det är ett ytterst lämpat område då det innehåller flera arter som är akut hotade och som behöver platser att leva på för att klara sig i framtiden. Området innehåller 800 hektar vatten och hela ön Storklyndan där även ett gammalt fiskeläger finns beläget. Det är således en dubbel vinst då vi dels skyddar skyddsvärd miljö och dels bevarar en del av vår kulturhistoria för framtiden. Det finns idag inget direkt ändamål för användningen av fiskelägret men jag är säker på att det kommer att finnas idéer för hur vi kan använda området.
Naturvårdsförordningen uppdaterades
Vi uppdaterade naturvårdsförordningen nu i höst och inkluderade ett stort antal arter och biotoper som tidigare stått utan skydd i vår åländska lagstiftning trots att en hel del av dem tidigare även var skyddade via EU direktiv.
Naturvårdsförordningens uppdatering beskriver rätt bra vad miljöskydd går ut på då vi även minskade skyddet för vissa arter som inte längre är hotade och som har återhämtat sig. Miljöskydd går ut på att garantera att arter kan bevaras för framtiden men innebär inte att det är helt omöjligt att flytta en skyddad arts levnadsmiljö. Fokus ligger alltid på att arten ska ha möjlighet att fortsätta existera tillsammans med människan.